Изборът на текстил за завеси и щори

Римски щори

Изборът на текстил за завеси и щори е от изключително значение за внасянето на стил и уют в домовете 

ни. Изяснете си каква е целта им – да затъмнят помещението и да го предпазят от слънцето, да са бариера 

за външните погледи, да създадат ефектен декор на помещението…

Може да изберете цветове, които контрастират със стените или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Не купувайте едни и същи завеси или щори за всяка стая. Съобразете се с това и декорирайте прозорците стая по стая. Факт е, че едни завеси биха отивали на всекидневната и съвсем други – на спалнята и хола.

Другото, с което трябва да се съобразите са шарките и нюансите на тоновете. Големите шарки  и тъмните тонове не са подходящи за малки стаи и обратното – малки шарки не изглеждат добре в големи стаи. 

За помещения, изложени на слънце в по – голямата част от деня, препоръчваме плътната завеса да е Black Out или Dim Out, тъй като този вид материя  ще Ви предпази от светлината на 80-100%. При избора на текстил за щори е важно да се има предвид плътността и състава на материята. Препоръчително е да се избира по-плътен текстил, с който ще декорираме добре прозорците и същевременно ще имаме и добра степен на защита.

Ако държите на естествените материи, е важно да знаете, че коприната и памука самостоятелно изложени на пряка и силна слънчева светлина изгарят и избеляват. В тези случаи препоръчваме текстилът  да се подплати с полиестер. Така също може да се постигне и ефекта на Black Out.

Взимане на размери

Платовете се произвеждат на различни ширини. Важното е да знаем, че за височина на завесата се приема разстоянието от пода до корниза, като се прецени все пак на какво разстояние от пода да бъде. За ширина на завесата се приема размера на корниза плюс набора, който за тънките завеси е добре да бъде 1:2, а за плътните – 1:1,5.

by slavi